"ZDROWY SENIOR - SZCZĘŚLIWY SENIOR" - WYKŁAD
- Szczegóły
- Kategoria: Informacje
- Opublikowano: środa, 05, luty 2020 12:19
- instruktor
- Odsłony: 1207
„...Szlachetne zdrowie. Nikt się nie dowie
jako smakuje, aż się zepsuje...”
( Jan Kochanowski )
Wpływ zdrowia na samopoczucie Seniorów, to temat prelekcji Pani mgr Zofii Gajowskiej – psychologa, prowadzącej na naszym Uniwersytecie fakultet „Psychologia Szczęścia”. Światowa Organizacja Zdrowia WHO definiuje m.in. że zdrowie to dobrostan fizyczny, psychiczny, społeczny człowieka. To utrzymanie organizmu w dobrej formie. Poczucie szczęścia jest objawem zdrowia, ale zdrowie nie jest jedynym warunkiem zdrowia. Zdrowie to systematyczne ćwiczenia, uprawianie sportu, przestrzeganie prostych zasad dotyczących zdrowego stylu życia. Prawdopodobieństwo choroby psychicznej nie ma wyraźnego związku z wiekiem – stwierdziła Pani Prelegent (schizofrenia występuje przed 45. rokiem życia a psychozy maniakalno – depresyjne przed 50.
Co wpływa na nasze zdrowie? Przede wszystkim czynniki biologiczne: geny, cechy wrodzone,system immunologiczny, cechy biochemiczne, fizjologia. Ponadto odżywianie, używki, środowisko społeczno – kulturowe, aktywność, krąg rodzinny, który może wpływać na zdrowie lub przebieg procesów chorobowych, wreszcie kontakty z bliskimi.
Obiektywne i subiektywne czynniki w ocenianiu zdrowia. Chodzi w nich o prawidłową ocenę swojego zdrowia, dobre warunki perspektywiczne. O uzasadnioną chorobę. Paradoks zdrowia polega na dobrej ocenie zdrowia przy kiepskich wynikach
a paradoks choroby na przypisywaniu sobie choroby, gdy wyniki badań są dobre.
Pani mgr Gajowska zwróciła uwagę na zmiany w „Piramidzie zdrowia” wprowadzone od 2016 r. Podstawą w tym wykresie jest ruch, aktywność fizyczna, ćwiczenia, relaks. W następnej kolejności nawadnianie organizmu, spożywanie warzyw w dużej ilości, mniej owoców, produktów zbożowo - pełnoziarnistych, zioła i przyprawy roślinne, Tłuszcze zwierzęce w ilości 1/2 kg w tygodniu. Ryby, jaja, rośliny strączkowe, kapusta , ogórki, buraki – bogactwo kwasów omega – 3.
Ograniczyć cukier, sól.
Pani mgr położyła nacisk na nawyki zdrowotne i celowe czynności zdrowotne.
Do nich zaliczamy: proste nawyki, jak: mycie rąk, zębów, ciała, owoców; higieny mieszkania i najbliższego otoczenia; nawyki żywieniowe z rolą tradycji rodzinnych, kuchni narodowych; nawyki aktywnego wypoczynku i uprawianie sportu.
W życiu dorosłym przekłada się to na systematyczne stosowanie indywidualnie dobranych ćwiczeń – rehabilitacje. Wypoczynek to relaks, higiena psychiczna. Celowe czynności to odkładanie używek na zawsze, szczepienia profilaktyczne, badania kontrolne.
Z tak bogatą pigułką Pani Zosi idziemy po zdrowie i długie życie.
Gorące oklaski zebranych Słuchaczy, kwiaty, były podziękowaniem za piękny wykład, którego ukoronowaniem była ściąga z zaleceniem utrzymania i poprawy zdrowia podczas lekkich, umiarkowanych i intensywnych wysiłków fizycznych w ciągu dnia. Dla Nas Koleżanki i Koledzy Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne za najbardziej wskazane uważa wysiłki 4-5 razy w tygodniu o umiarkowanym natężeniu. Opracowała : Jadwiga Głogowska.